Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


10-те най-важни факта за менопаузата

 
10-те най-важни факта за менопаузата

Менопаузата бележи края на репродуктивните години на една жена. Това е естествен процес, който включва хормонални и физиологични промени. Когато сте запознати какво да очаквате това може да направи прехода по-облекчен.

Всяка жена изживява менопаузата по различен начин. За някои това може да бъдат предезвикателни моменти, особено, ако хормоналните промени водят до симптоми като горещи вълни и безпокойство. Други преживяват  този период като време на освобождение когато вече няма нужда да мислят за менструация и контрол на раждаемостта.

Кои са 10-те основни факта за менопаузата

1. Менопаузата не е внезапна. Менопаузата не означава, че тялото става слабо или, че жената се проваля. Менопаузата не се случва внезапно при повечето случаи. Това е процес, а не отделен момент от време. По време на 30-те или 40-те години нивата на естроген и прогестерон започват да падат и започва перименопаузата. Менструалният цикъл може да стане по-нередовен докато не спре изцяло.

Менопаузата обикновено започва 12 месеца след последния период. Обикновено това е на възраст между 40 и 58 години, а средната стойност е 51 години, според Северноамериканското общество за менопауза.

Горещите вълни обикновено продължават между 6 месеца и 2 години, но могат да продължат 10 или повече години.

Ако жената има операция за отстраняване на яйчниците менопаузата ще започне почти веднага. 

Някои медицински процедури като химиотерапия могат да предизвикат менопаузата. В някои случаи това е временно и менструацията започва отново в някакъв момент след приключване на лечението.

Някои медицински състояния също могат да са причина менопаузата да започне в по-ранна възраст.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПРОГЕСТЕРОН С ОТСТЪПКА ТУК!

2. Перименопаузата може да започне през 30-те години. Перименопаузата е етапът преди менопаузата. Може да продължи 4–8 години. По време на перименопаузата нивата на естроген и прогестерон постепенно намаляват. Менструацията става не толкова редовна и може да започнат да се появяват симптоми на менопаузата. Те включват:

Всеки, който има притеснения относно симптомите трябва да се обърне към лекар, който да провери дали те не се дължат на здравословно състояние като свръхактивна щитовидна жлеза.

Когато една жена е около 40-те си години пропуснат период на цикъла може да е признак на бременност или менопауза.

3. В повечето случаи се проявават симптоми. Менопаузата не е заболяване, но хормоналните промени, които настъпват могат да предизвикат симптоми. Те варират от леки до тежки което в някои случаи води до дискомфорт и дистрес. Лечението може да помогне за управление на симптомите. Общите симптоми включват:

Горещи вълни. Внезапните усещания за топлина в горната част на тялото засягат до 75% от случаите.

Нощно изпотяване. Това са горещи вълни, които се появяват през нощта.

Трудно заспиване. Нощното изпотяване, промените в настроението и тревожността могат да затруднят заспиването.

Вагинална сухота. Сексът може да бъде болезнен в резултат.

Намалено либидо. Сексуалното желание може да падне когато нивата на хормоните спадат, но вагиналната сухота също може да направи секса дискомфортен.

Промени в настроението. Променящите се нива на хормоните и факторите на околната среда могат да допринесат за стрес, тревожност и депресия.

Хормоналните промени също могат да допринесат за остеопороза. При остеопороза костната плътност намалява и костите са по-склонни да се счупят. Рискът от остеопороза нараства по време и след менопаузата.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХОРМОНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

4. Възможни начини за облекчаване на симптомите. Ако симптомите засягат ежедневието лекарят може да предпише лекарства.

Хормонзаместителна терапия: Това може да реши много проблеми чрез балансиране на хормоните. Тази възможност обаче може да не е подходяща за тези с риск от образуване на кръвни съсиреци, инсулт, рак на гърдата, деменция и заболявания на жлъчния мехур. Лекар може да посъветва за възможностите при тези случаи.

Антидепресанти: Някои видове антидепресанти могат да помогнат за лечение на горещи вълни.

Сексуално благополучие: Лубрикантите могат да помогнат за разрешаване на сухотата на влагалището. Ако лубрикантите и природните лекарства не работят лекар може да предпише вагинални хормони като пръстен, крем или таблетка за прилагане директно във влагалището.

Предотвратяване на остеопороза: Лекар може да предложи редовни оценки на костната плътност, за да следи силата на костите. Ако резултатите покажат, че костите отслабват лекарят може да предпише добавки с витамин D и да направи препоръки относно диетата и упражненията, за да намали риска от остеопороза.

Промени в настроението, тревожност и депресия: Лечението с хормони може да помогне или лекар може да предпише лекарства. Консултациите и релаксацията могат да помогнат за справяне със стреса и депресията. Някои  жени намират ароматерапията за полезна.

Проблеми със съня: В този момент различни фактори могат да доведат до проблеми със съня. Получаването на достатъчно физически упражнения, ограничаването на консумацията на алкохол и кафе и поддържането на здравословен режим на сън може да помогне.

 

Няколко съвета как да управлявате горещи вълни и нощно изпотяване

5. Менопауза и секс. Много са опасенията, че менопаузата означава, че ще бъдат по-малко привлекателни или не могат да се насладят на пълноценен сексуален живот. Това обаче може да донесе ново значение на секса тъй като необходимостта да се мисли за менструация и бременност отшумява. Съветите за поддържане на активен сексуален живот включват:

Партньорът също може да изпитва несигурност относно секса. Отворената комуникация може да помогне на двамата да преодолеят тази бариера.

6. Тялото все още произвежда хормони. Организмът не спира да произвежда естроген след менопаузата. Естрогенът играе роля в различни основни функции и тялото все още се нуждае от малко естроген, макар и в по-малки количества. Естрогенът обаче вече няма да идва от яйчниците. Вместо това надбъбречните жлези произвеждат хормони наречени андрогени, а ароматазата, която е друг хормон ги превръща в естроген.

7. Менопауза и наддаване на тегло. Според статия от 2017 г. повечето жени преживяват известно натрупване на тегло около менопаузата. Но тези, които не са имали наднормено тегло преди да влязат в менопаузата обикновено могат да управляват това с мерки за начин на живот. Причините за увеличаване на теглото могат да включват:

Всеки, който има притеснения относно напълняването, трябва да говори с диетолог или лекар за подходящи варианти, които вероятно ще включват избор на диета и упражнения. Избягването на излишното тегло може да помогне за намаляване на риска от различни здравословни проблеми в дългосрочен план.

При затлъстяване преди или по време на менопаузата, е по-вероятно да изпитат горещи вълни и други симптоми. Отслабването може да помогне на човек да се справи с някои от тези предизвикателства.

8. Менопауза и стрес. Много жени споделят, че имат трудности с фокусирането и запомнянето по време на менопаузата. Някои наричат това „мозъчна мъгла“. Стресът е важен фактор. Причините за стрес могат да включват:

Начините за управление на проблеми със стреса и притеснението:

9. Бременността все още е възможна. Менопаузата бележи края на репродуктивните години на жената, но все още е възможно да забременеете около или след този период.

Перименопаузата може да започне 4 - 8 години преди менопаузата. Докато менструацията продължава бременността е възможна. Въпреки това шансовете за зачеване и да има дългосрочна бременност намаляват докато наближава менопаузата. Напредъкът в репродуктивните технологии означава, че е възможно забременяване и след менопаузата. Това обикновено ще бъде с донорска яйцеклетка.

Възможно е да има по-висок риск от загуба на бременност, преждевременно раждане и рискове за здравето на жената, в зависимост от възрастта и здравословното състояние в момента на зачеването.

10. Менопаузата - Ново начало. Менопаузата влияе върху здравето и благополучието, но това не е болест и не означава, че тялото отслабва и жената внезапно остарява. Хормоналните промени, които предхождат менопаузата започват когато човек е на своите 30 или 40 години. Перименопаузата започва по-малко от половината от средния живот. С увеличаването на продължителността на живота и нагласите към стареенето се развиват, хората започват да разглеждат менопаузата като ново начало, а не като край.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

1692

реклама

Коментариреклама


Свързани статии