Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


5 причини да посетим ортопед

 
5 причини да посетим ортопед

Продължават ли ежедневно болките в коляното или гърба? Чувствате ли се схванати след като сте спали или сте били седнали дълго време? Това са някои често срещани причини хората да посещават специалист по ортопедия.

Кои са някои от често срещаните причини да се посети ортопед

Намаляване на болката. Болката е една от най-честите причини хората да посещават лекар ортопед. Тези лекари са специализирани в цялата мускулно-скелетна система като разбират различните видове стави и как работят. Това включва мускули, нерви, кости, стави, сухожилия, връзки, хрущяли и друга съединителна тъкан. Има много мускулно-скелетни заболявания, състояния и наранявания, които могат да причинят болка и често специалистите по ортопедия могат да помогнат за намаляване или премахване на болката.

Ако имате болка помислете за записване на час за посещение. Лекарите ортопеди диагностицират и лекуват много видове болки по цялото тяло включително:

Независимо дали Вашата болка е тъпа, остра или хронична лекарят ортопед може да помогне.

Подобряване обхвата на движението. Болката, подуването, нараняването и сковаността на ставите могат да доведат до ограничен обхват на движение. И когато обхватът на движение е ограничен може да бъде трудно или болезнено да изпълнявате ежедневни задачи като носене на неща, грижа за себе си и дори ходене. Ортопедичните специалисти могат да работят с Вас, за да увеличат обхвата на движение и да Ви помогнат да се върнете към нормалното движение. Увеличаването на обхвата на движение често може да се постигне чрез физическа терапия, нехирургично лечение и понякога хирургическа намеса.

Улеснява изпълнението на ежедневните Ви задачи. Много хора са готови просто да отлагат и да живеят с болка, ограничен обхват на движение, скованост и други симптоми, които са неприятни, но не непременно пречат на живота им. Но когато стане трудно да се изпълняват ежедневни задачи като например да посегнете, за да сложите нещо в шкаф, да се наведете, за да вземете нещо от пода или дори просто да станете от леглото или да се разходите е време да посетите лекар. Ортопедичните специалисти могат да говорят с вас, за да диагностицират причината за симптомите и да изготвят план за лечение, който работи за Вас и е адаптиран към начина Ви на живот.

Помага за предотвратяването на травми и тяхното лечение. Счупените кости, компресионни фрактури, стрес фрактури, дислокации, нараняване на мускулите и разкъсвания или разкъсвания на сухожилията са често срещани причини хората да посещават ортопедични лекари. Спортистите често работят с ортопеди, за да предотвратят бъдещи наранявания и да оптимизират резултатите си.

Например някои спортисти са изложени на риск от изкълчване на рамото. И след като преживеят една дислокация са изложени на по-висок риск от бъдещи дислокации. Терапията може да помогне за предотвратяване на бъдещи изкълчвания.

Ортопедичните хирурзи могат да възстановят счупени кости и наранявания на мускулите и сухожилията, наред с други неща и да помогнат за подобряване на функцията и намаляване или премахване на болката.

Те могат също така да работят съвместно с други специалисти като терапевти, рехабилитационни лекари и специалисти по управление на болката, за да оптимизират лечението. Това ще доведе до подобрена функция и мобилност, намалена болка и подобрено качество на живот.

Някои от нараняванията, които могат да бъдат отстранени с физическа терапия, нехирургично лечение и понякога хирургия, включват:

Без значение какво включва Вашето нараняване има голям шанс специалист по ортопедия да помогне.

Лечение на мускулно-скелетни заболявания и състояния.

Ортопедите се посещават от хора с различни състояния, които засягат мускулите, нервите, костите, ставите и съединителните тъкани. Ортопедичните състояния често са хронични, което означава, че са склонни да продължават месеци или дори години и често са прогресивни, което означава, че с времето ще се влошат особено без лечение. Някои от тези състояния:

Някои ортопедични състояния като артрит, могат да се появят в много части на тялото. Артритът включва възпаление на ставите, което причинява болка и дисфункция и може да се появи във всяка става.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОРТОПЕДИЧНИ ПРОДУКТИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Петте основни категории ортопедични състояния,  които могат да бъдат наистина изтощителни и да причинят болка и дисфункция са:

За щастие съществуват ефективни лечения за повечето хронични ортопедични състояния. Вашият план за лечение ще зависи от фактори като тежестта на състоянието и степента до която той влияе върху вашите дейности, възраст, цялостното ви здраве и начина ви на живот. Вашият лекар може да препоръча физикална терапия, хирургия, медикаменти, процедури в офиса, метод RICE (почивка, лед, компресия, повдигане) или комбинация от тези варианти.

Лекарят ортопед ще прецени дали се нуждаете от операция. Има някои често срещани заблуди относно ортопедичната хирургия.

Например някои хора могат да се отклоняват от операцията мислейки, че лечението няма да помогне и те просто трябва да се справят сами с болката и дисфункцията.

Други смятат, че болката им е нормална част от стареенето която просто трябва да приемат и вярват, че операцията трябва да бъде запазена за очевидните наранявания.

Има и често срещано погрешно схващане, че хирурзите винаги ще препоръчват операция дори, ако това не е необходимо. Хирургическата намеса се препоръчва само когато нехирургичните мерки за лечение не са осигурили облекчение или при обстоятелства когато е малко вероятно нехирургичните възможности да бъдат успешни. Грижите са специфични за всеки пациент.

Някои от хирургичните процедури за  лекуване на Вашето нараняване или състояние:

Нехирургични процедури

Друга причина хората да посещават лекари ортопеди е пациентите да получат мнението или второ мнение на специалист. Винаги е добра идея да отидете при експерти, които всеки ден виждат състояния или наранявания като Вашето. Ако имате или смятате, че може да имате хронично ортопедично състояние или страдате от нараняване на мускулите, костите, ставите или съединителната тъкан, уговорете среща за посещение на лекар. Винаги е по-добре да се застраховаме отколкото да съжаляваме, че сме пропуснали посещение при специалист. Не е нужно просто да живеете с болка и дисфункция. Има голяма вероятност лечението да подобри значително симптомите Ви.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОРТОПЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Кога да посетите ортопед

Пет признака и симптоми, които не трябва да пренебрегвате. Ако имате някое от изброените по-долу уговорете среща с ортопед, който да бъде оцени Вашето състояние:

https://www.beaumont.org

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

386

реклама

Коментариреклама


Свързани статии