Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Д-р Спартак Милев: Поставянето на гръдни импланти е изкуство

 
Д-р Спартак Милев: Поставянето на гръдни импланти е изкуство

Д-р Спартак Милев е роден на 09.09.1973 г. в гр. Петрич. Завършва Медицина в МУ-София през 1997 г. Специализира Обща хирургия в „Пирогов“ от 1998 до 2002 г. След това до 2014 г. е лекар–ординатор и асистент в Клиника по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“. От 2005 до 2007 г. специализира Пластична, реконструктивна и естетична хирургия. От 2014 г. до 2015 г. е лекар-пластичен хирург в МЦПХ д-р Николай Георгиев, гр. София. От септември 2015 г. е лекар-пластичен хирург в МБАЛ „Скин Системс“ ЕООД, с. Доганово. 

Д-р Милев е член на БАПРЕХ (Българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия) от 2008 г., член на EBA (European Burns Association) от 2006 г. Има редица курсове и сертификати както от България, така и от чужбина.

Д-р Милев отговаря на въпроси, от които всяка дама се интересува преди решението да се подложи на пластична корекция, както и заради специалните промоции, чрез които може да се сдобиете с гръдни импланти и други корекции с  голяма отстъпка само в МБАЛ „Скин системс“. 

- С наближаването на лятото все повече жени обръщат внимание на фигурата си. Кога е пикът на кандидатки за пластична операция и какво най-често желаят, д-р Милев?

- Най-често се обръщат към мен за уголемяване на гърдите със силиконови импланти. При нас обикновено идват млади момичета, които все още не са раждали. Втората група са пациентки, които вече са кърмили и имат известно отпускане на гърдите и изконсумирана част от паренхима на гърдата. Възрастово ограничение няма, имали сме пациентки и над 50-55 годишна възраст.

Смята се, че на 18-20 години женският организъм все още се развива. Крие ли някакъв риск поставянето на импланти на такава възраст?

- По принцип развитието и оформянето на гърдите трябва да е приключило. Също така трябва да са минали поне 5-6 години от първата менструация и през последните две години бюстът да да не е нараствал. Относно кърменето и бременността няма абсолютно никакъв проблем. Силикон-геловите импланти са високотехнологични продукти, които нито могат да навлязат в майчиното мляко по време на кърменето, нито крият каквато и да било опасност както за майката, така и за бебето.

- Вярно ли е, че през топлите месеци не е препоръчително да се подлагаме на такъв тип операции?

- По принцип топлото време създава известен дискомфорт за пациента, но нашата клиника има добри условия, имаме климатична система, така че това неразположение е сведено до нула. Възстановителният период при подмускулно поставяне също не е особено дълъг. Първите два-три дни има болка, която е най-силна първия ден. Тогава се приемат и обезболяващи медикаменти. До седмия ден обикновено пациентките вече нямат нужда от тях. Ако жената върши тежка физическа работа са необходими две-три седмици за възстановяване. Ако говорим за работа на бюро, става дума за седмица.

- Как се постига толкова кратък възстановителен период?

- Отчасти се дължи и на модернизираната апаратура, която използваме в МБАЛ „Скин Системс“. Тук прилагаме радионож, а не електронож. Той е на принципа на радиовълните, а не на електрически ток. С него кръвозагубата е минимална, травмата – по-малка, работи се по-бързо и съответно възстановителният период е по-кратък.

- В момента имате промоция на два вида гръдни импланти с 33% отстъпка. Как се постига такава изгодна цена, кажете честно - има ли нещо, за което трябва да предупредите желаещите да се възползват от офертата?

- Всички хирурзи, които работим в „Скин системс“, сме пластични хирурзи с призната специалност в България, всички  сме членове  на Българската асоциация по пластична хирургия. Точно затова не правим компромис нито с материалите, нито с консумативите, които използваме, тъй като безопасността и здравето на всеки пациент е нашата първа задача. Цената е различна, тъй като става дума за пазарна икономика. Когато имаш голямо търсене от страна на пациентите, съответно и поръчките са големи. В такива случаи коректните дългогодишни партньори обикновено дават известни отстъпки. Такъв е и този случай, без да става дума за по-ниско качество. Трябва да отбележа, че имплантите, които предлагаме с отстъпка, са едни от най-добрите в света. Става дума за английските „Нагор“ . Отделно с това работим и с НЗОК за извършването на някои процедури и операции.

- Как протича консултацията преди подлагането на операция, д-р Милев?

- В „Скин системс“ извършваме пълния набор от консултации и изследвания, така че на пациентa да не му се налага да се разкарва от клиника в клиника, за да направи всяко изследване. Първоначално се провежда консултация за вида и обема на имплантите, което зависи от спецификата на тъканите, базата на жлезата и размерите на гръдния кош.

След това се правят пълни изследвания, проверяват се алергии, ако има такива се прави предоперативна противоалергична подготовка, ако имате някакви заболявания се провежда консултация със съответния специалист. Важно е също пациентът да е в отлично здраве и да са минали минимум три дни преди или три дни след последната менструация.

- Как е най-добре да се постави импланта – през зърното, с разрез под гърдата или странично?

- Много жени искат достъп през зърното, но той крие известен риск, тъй като никога не може да се изключи на 100%, че белегът няма да се вижда. Ако той остане видим, окото веднага ще се фокусира върху него. Не е препоръчително и при нераждали жени, тъй като частично се преминава през тъканите на жлезата.

Ако се постави отстрани през аксилата се работи на сляпо, нямаме видимост върху ложето, има ограничения по отношение на вида и размера на импланта.

Най-популярният и добър метод си остава разрезът под гърдата. Той дава най-добър достъп, ложето се оглежда най-добре, кръвотечението може да се контролира. Не може да не отбележим, че белег под гърдата остава, но пък има лазерни процедури, които могат да подобрят качеството на белега.

- На какво залагат повече пациентките ви – на голям агресивен бюст или на такъв, който да е перфектно съобразен с физиката им?

- Всеки има различни желания, не можем да поставим желанията на нашите пациенти под общ знаменател, тъй като не това е нашата задача. Всичко зависи от характеристиките, които посочих преди малко. При една ниска жена с по-тесен гръден кош с импланти от 250 мл гърдите могат да изглеждат много по-голeми отколкото 450 мл на жена, която е 180 см висока с много по-голям гръден кош. Човешкото око възприема не размера, а формата и симетрията на бюста.

- Кое е най-важното, което трябва да знаем за гръдните импланти?

- Пациентите трябва да се вслушват в мнението на хирурга относно типа и формата на импланта и да стигнат до консенсус. Защото, ако аз ви сложа имплант, който на мен ми харесва, но не и на Вас, значи не сме свършили никаква работа. Много хора подценяват факта, че поставянето на имплант е не само процедура, то е изкуство.

Източник: BIG5.bg

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

15146

реклама

Коментариреклама


Свързани статии