Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Дългосрочните ефекти на COVID-19

 
Дългосрочните ефекти на COVID-19

Симптомите на COVID-19 понякога могат да продължат с месеци. Вирусът може да увреди белите дробове, сърцето и мозъка което увеличава риска от дългосрочни здравословни проблеми.

Повечето пациенти с COVID-19 се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Но някои дори тези които са имали лек варинт на болестта продължават да изпитват симптоми след първоначалното си възстановяване. Тези пациенти понякога се описват като „дългосрочни преносители“ и състоянията се наричат ​​пост Ковид синдром или „дълъг COVID-19“.

Обикновено тези здравословни проблеми се считат за ефекти от COVID-19 които продължават повече от четири седмици след диагностициране с COVID-19. По-възрастните хора и тези с много сериозни медицински състояния са най-склонни да изпитат продължителни симптоми на COVID-19, но дори и младите иначе здрави хора могат да се чувстват зле в продължение на седмици до месеци след заразяването.

Честите признаци и симптоми които остават с течение на времето, включват:

Последствия за организма след COVID - 19

Въпреки, че COVID-19 се разглежда като заболяване което засяга предимно белите дробове може да увреди и много други органи. Това увреждане на органите може да увеличи риска от дългосрочни здравословни проблеми. Органите които могат да бъдат засегнати от COVID-19:

Сърце. Тестовете за образна диагностика направени месеци след възстановяването от COVID-19 показват трайно увреждане на сърдечния мускул дори при хора които са имали само леки симптоми на COVID-19. Това може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност или други усложнения за сърцето в бъдеще.

Бели дробове. Видът на пневмонията често свързан с COVID-19 може да причини дълготрайно увреждане на малките въздушни торбички (алвеоли) в белите дробове. В резултат увредената тъкан може да доведе до дългосрочни проблеми с дишането.

Мозък. Дори при млади хора COVID-19 може да причини инсулти, гърчове и синдром на Гилен-Баре (състояние, което причинява временна парализа). COVID-19 също може да увеличи риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Някои възрастни и деца изпитват мултисистемен възпалителен синдром след като са имали COVID-19. При това състояние някои органи и тъкани се възпаляват силно.

Кръвни съсиреци и проблеми с кръвоносните съдове. COVID-19 може да предизвика коагулация на кръвните клетки и образуване на съсиреци. Докато големите съсиреци могат да причинят инфаркти и инсулти, смята се, че голяма част от сърдечните увреждания причинени от COVID-19 произтичат от много малки съсиреци които блокират малките кръвоносни съдове (капиляри) в сърдечния мускул. Други части на тялото засегнати от кръвни съсиреци включват белите дробове, краката, черния дроб и бъбреците.

COVID-19 също може да отслаби кръвоносните съдове и да доведе до тяхното спукване което допринася за потенциално дълготрайни проблеми с черния дроб и бъбреците.

Проблеми с настроението и умора. Хората които имат тежки симптоми на COVID-19 често се налага да бъдат лекувани в интензивното отделение на болницата с механична помощ като вентилатори за дишане. Това преживяване може да бъде причина пациентът вероятно да развие по-късно посттравматичен стресов синдром, депресия и тревожност.

Тъй като е трудно да се предвидят дългосрочни резултати от новия вирус COVID-19 учените разглеждат дългосрочните ефекти, наблюдавани при сродните вируси като вируса който причинява тежък остър респираторен синдром (SARS). Много хора които са се възстановили от ТОРС са развили синдром на хронична умора, сложно разстройство характеризиращо се с изключителна умора която се влошава с физическа или умствена активност, но не се подобрява с почивка. Това може да важи и за пациентите които са имали COVID-19.

Много от дългосрочни ефекти на COVID-19 все още са неизвестни. Все още не е докрай известно как COVID-19 ще засегне хората с течение на времето, но изследванията продължават. Изследователите препоръчват лекарите да следят отблизо пациентите които са имали COVID-19, за да видят как функционират органите им след възстановяване. Много големи медицински центрове откриват специализирани клиники, за да осигурят грижи за хора, които имат постоянни симптоми или свързани заболявания, след като се възстановят от COVID-19. Предлагат се и групи за поддръжка.

Важно е да знаем, че повечето хора с COVID-19 се възстановяват бързо. Но потенциално дълготрайните проблеми от COVID-19 правят още по-важно да се намали разпространението на COVID-19 като се спазват предпазните мерки. Предпазните мерки включват носене на маски, социално дистанциране, избягване на тълпи, получаване на ваксина когато е налична и поддържане на ръцете чисти.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

412

реклама

Коментариреклама


Свързани статии