Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и етеричните масла като допълваща терапия

 
ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и етеричните масла като допълваща терапия

Етеричните масла могат да облекчат симптомите на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или да подкрепят други терапии. Те обаче не могат да се използват като заместител на други терапии и най-добре да се разглеждат като допълнителна терапия за облекчаване на симптомите.

Кои са етерични масла за приложение при ХОББ?

Възможните рискове или странични ефекти от използването на етерични масла

Етеричните масла са концентрирани екстракти от активни съединения открити в растенията. Маслата се използват в алтернативни здравни практики като натуропатия и ароматерапия.

Докато някои активни съединения и етерични масла могат потенциално да са от полза за хората с ХОББ чрез изчистване на слуз от белите дробове и отваряне на дихателните пътища няма достатъчно доказателства в подкрепа на използването им като лек или лечение. Те обаче могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на ХОББ.

Етеричните масла могат да се използват в дифузер или да се разреждат в базово масло и да се нанасят върху кожата. 

Евкалипт. Етеричното масло от евкалипт може да има предимства като поддържаща терапия за хора с ХОББ. Например изследване публикувано в „Напредък в терапията“ отбелязва, че съединение открито в евкалиптово масло - 1,8-цинеол или евкалиптол има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при дихателни разстройства като ХОББ.

Други изследвания на 1,8-цинеол установяват, че потенциалните ползи включват:

Изследователите отбелязват, че допълнителната терапия с 1,8-цинеол показва намаляване на обострянията на ХОББ.

Допълнителни изследвания публикувани в списание Medicine показват, че друг екстракт от евкалипт наречен миртол се е доказал ефективен при лечението на някои симптоми при хора с ХОББ. Миртолът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за разреждане на слузта улеснявайки изхвърлянето.

Изследване при животни

Изследване публикувано в Journal of Medicinal Plants Research установява, че етеричното масло от евкалипт намалява маркерите на ХОББ в проучване върху животни.Изложените животни на етеричното масло имат намалено възпаление в дихателните пътища и бронхиоли както и намалени маркери за възпалително увреждане. Изследователите отбелязват, че евкалиптовото масло може да се използва като допълващо лечение при хора с ХОББ.

Розмарин. Етеричното масло от розмарин също е източник на съединения като 1,8 цинеол. Въпреки това различните етерични масла имат различни нива на съединението и ефективността. Освен това етеричното масло има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства които могат да помогнат за кръвообращението и да засилят имунната система.

Мащерка и риган. Карвакрол и тимол са две съединения открити в етеричните масла от мащерка и риган, които може да се използват в бъдещи терапии за белодробни заболявания. Изследвания върху животни публикувани в European Respiratory Journal установяват, че тимолът и карвакролът намаляват възпалението в дихателните пътища и имат защитен антиоксидантен ефект.

Друго проучване върху животни публикувано във Pharmacological Reports установява, че карвакролът намалява маркерите на възпалението при животински модел на ХОББ от цигарен дим като има превантивен ефект.

Докато изследванията подкрепят тези съединения като противовъзпалителни и антиоксидантни съединения са необходими повече изследвания при хора.

В допълнение етеричните масла от мащерка и риган могат да раздразнят дихателните пътища когато се дифузират твърде силно и може да се използват най-добре при локално разтриване на гърдите.

Портокал и бергамот. Портокалът и бергамотът са цитрусови етерични масла, които могат да са от полза за дихателната система.

Проучване от 2015 г. установява, че концентрираните съединения от портокал и бергамот имат защитен ефект в дихателната система предотвратявайки окислително увреждане в белодробните клетки което води до проблеми като ХОББ. Това може също да помогне за намаляване на развитието на симптомите.

Лавандула и лайка. Изследвания публикувани в Explore установяват, че ароматерапията с лавандула и лайка намалява нивата на депресия, тревожност и стрес при възрастни.

Стресът може да бъде основен фактор за ХОББ, тъй като може да изостри симптомите. Изследване от 2019 г. отбелязва, че симптомите на ХОББ често причиняват повишени нива на психично страдание което води до избягване на терапии или физическа активност.

Тамян и смирна. Етеричните масла от тамян и смирна могат да осигурят известна полза за респираторните състояния. Изследвания публикувани в Scientific ReportsTrusted Source отбелязват, че и двете етерични масла потискат системното възпаление в тялото и ефектите могат да бъдат по-големи когато маслата се използват в комбинация.

Как да използваме етерични масла

Има няколко начина за използване на етерични масла включително:

Дифузери: Различни устройства дифузират масло във вода, която след това се изпарява като пара.

Пара: Добавянето на няколко капки етерично масло в тенджера с вряща вода може също да изпари етеричното масло във въздуха около тенджерата.

Локално приложение: Етеричното масло се разрежда в базово масло и така при нанасяне му върху кожата на гърдите помага на тялото да абсорбира маслото.

Неразредените или чисти етерични масла никога не трябва да се прилагат директно върху кожата!

Важно е да се отбележи, че етеричните масла могат да предизвикат реакции в организма и могат да предизвикат неблагоприятни ефекти в комбинация с лекарства.

Ако се използва етерично масло локално трябва да се нанесе малко количество разредено масло върху малка част от кожата, за да тества за някакви алергични реакции.

Има ли рискове от използването на етерични масла с ХОББ?

Има някои неща, които трябва да се имат предвид когато става въпрос за етерични масла и ХОББ и трябва да се търси професионален съвет преди да се използват етерични масла.

Доказателство за ефикасност

Голяма част от изследванията около етеричните масла включват откриване кои отделни съединения могат да бъдат потенциално използвани като бъдещи терапии. Въпреки, че резултатите могат да помогнат за идентифициране на работещите съединения или причините поради които етеричното масло може да бъде полезно, те не предоставят доказателство за ефективността на използването на етерични масла като лечение на ХОББ.

Изследвания при хора

Освен това изследователите често използват силно концентрирани или чисти версии на съединения, които не се предлагат в етеричните масла. Резултатите могат да са от лабораторни тестове включващи изолирани клетки изследвания върху животни или други форми на изследвания, които не са пряко свързани с етеричното масло и ХОББ.

Като такива са необходими по-преки изследвания с използване на етерични масла при хора, за да се оцени ефективността от използването на етерични масла за ХОББ.

Алергични реакции

Освен това потентността на някои съединения и етерични масла може да има дразнещ ефект и да причини алергични реакции.

Ако човек, който използва етерични масла забележи, че симптомите им се влошават или се развият нови симптоми трябва да спре употребата на маслата и да потърси медицинска помощ. Съединенията могат също да причинят силно дразнене или увреждане при поглъщане.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

360

реклама

Коментариреклама


Свързани статии