Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как да подобрим циркулацията в краката

 
Как да подобрим циркулацията в краката

Лошата циркулация в краката може да доведе до изстиване на краката, избледняване на кожата или изтръпване. Понякога това е симптом на основно състояние.

Тялото транспортира кръв, кислород и хранителни вещества до клетките чрез кръвоносната система. Ако кръвоносните съдове в дадена област се затварят, втвърдяват или стесняват човек може да развие намалена циркулация.

Кои са симптомите на лошо кръвообращение в краката?

Хората с лоша циркулация могат да забележат, че краката им се чувстват студени или изтръпнали. Също така могат да забележат обезцветяване. Краката могат да станат червени, сини, лилави или бели.

Тези симптоми могат да се влошат в определени ситуации например когато човек стои неподвижен за дълъг период или излиза навън в студено време. При някои хора обаче тези симптоми могат да бъдат постоянни или да се развият поради основно състояние. Допълнителните симптоми на лошо кръвообращение могат да включват:

Основни причини

Някои от основните състояния, които могат да причинят намалена циркулация.

Болест на Рейно (синдром на Рейно). Кръвоносните съдове се стесняват когато е студени или понякога когато човек е под стрес. Това ограничава количеството кръв което тече към пръстите на ръцете и краката. Може да засегне носа, ушите, зърната на гърдите и устните. Симптомите включват:

Тези симптоми могат да продължат само 1 минута или няколко часа.

Повечето хора с болестта на Рейно имат основната форма на заболяването.

Някои хора имат вторична болест на Рейно, която се появява в резултат на друго заболяване. Случаите с вторичен синдром на Рейно са склонни да бъдат по-тежки.

Няма лечение за синдрома на Рейно, но е възможно да се намалят симптомите и потенциално да се намали честотата на атаките с помощта на медицинско лечение и промени в начина на живот.

Акроцианоза. Акроцианозата е състояние при което крайниците като пръстите на краката стават сини. Това се случва когато кръвоносните съдове се свиват предотвратявайки притока на кръв и движението на кислород през тази част на тялото.

Това е подобно състояние на синдрома на Рейно, но учените са го разучили по-слабо и го разбират много по-малко отколкото синдрома на Рейно. Основните симптоми включват:

Има два вида акроцианоза: първична и вторична.

Първичната акроцианоза възниква сама по себе си и обикновено засяга двете страни на тялото. Например и двата крака. Учените не са сигурни за причината или как най-добре да се лекува.

Вторичната акроцианоза често засяга само едната страна на тялото и може да бъде резултат от много състояния включително хранителни разстройства, кръвни нарушения и генетични заболявания.

Диабет. Ако човек има диабет той е изложен на риск от увреждане на кръвоносните съдове. Това може да се случи, ако има високи нива на глюкоза в кръвта за продължителни периоди от време.

Ако при диабет не се получи лечение може да развие намалена циркулация в краката както и язви на краката, които не зарастват.

Ефективното управление на диабета може да помогне за предотвратяване на проблеми с краката. Хората с диабет трябва да получават ежегоден преглед на краката, за да се уверят, че не са развили лошо кръвообращение, язви или невропатия.

Артериосклероза. Ако кръвното налягане на е твърде високо това може да причини артериосклероза. Това се случва когато артериите се втвърдят и кръвта не може лесно да преминава през тях.

Някои хора които имат артериосклероза не проявяват никакви симптоми докато други могат да развият някакви симптоми. Симптомите варират в зависимост от това кои артерии е засегнало състоянието и могат да включват:

Лечението на артериосклероза може да включва лекарства като лекарства за контрол на холестерола или евентуално операция за отваряне на запушени артерии или премахване на натрупването на плака.

Периферна съдова болест (ПСБ). Ако не се лекува артериосклерозата може да се превърне в заболяване на периферните артерии. Появява се когато плаката се натрупва в артериите. Това може да намали или дори да спре кръвния поток, който да доведе до смърт на тъканите и потенциално ампутация. Симптомите могат да включват:

Лекарствата с рецепта могат да подобрят симптомите при хора с намалена циркулация. В по-тежки случаи човек може да се нуждае от операция.

Най-добрият начин за подобряване на кръвообращението в краката е лечението на всички основни състояния, които може да го причиняват. Ако лекарите обаче не могат да определят причината редица стратегии в ежедневието могат да помогнат.:

Повече движение: Проучване от 2020 г. установява, че извършването на прости разтягания на краката може да помогне за подобряване на съдовата функция след 12 седмици. Режимът на разтягане прави артериите по-малко сковани, което им помага да се разширяват.

Ако седите за дълъг период от време напомняйте си  за ставане и раздвижване.

Масаж: Масажирането на краката може да стимулира циркулацията. Хората със Синдром на Рейно също могат да открият, че помага да предотврати или съкрати атаките.

Техники за релаксация: Дихателните упражнения, медитация, йога и тай чи могат да помогнат за справяне с неизбежния стрес.

Избягване на кофеин, никотин и алкохол: Кофеинът и алкохолът могат да свият кръвоносните съдове и да влошат Синдрома на Рейно. Пушенето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Носене на компресионни чорапи: Компресионните чорапи оказват натиск върху краката и ходилата принуждавайки кръвта да се придвижва обратно към сърцето.

Поддържане на топло: Ако проблемите с циркулацията се влошат в студени условия поддържайте у дома комфортна температура и се завивайте на слоеве. Използвайте нагреватели за ръце или крака когато е необходимо.

Кога да се свържете с лекар

Всеки, който изпитва постоянни проблеми с кръвообращението в краката трябва да говори с лекар. Понякога това е симптом на основно състояние, което изисква лечение. Трябва спешно да се посети лекар, ако има:

Тези симптоми могат да показват тромбоза на дълбоки вени която може да бъде животозастрашаваща.

Важно е да се потърси съвет от лекар, за да може той да изключи основните състояния.

https://www.medicalnewstoday.com

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

339

реклама

Коментариреклама


Свързани статии