Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Каква е връзката между менопаузата и неактивна щитовидна жлеза

 
Каква е връзката между менопаузата и неактивна щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, която лежи в предната част на гърлото. Хормоните произвеждани от щитовидната жлеза оказват влияние върху почти всяка отделна тъкан и различните органи в тялото.

Менопаузата е времето в живота на жената когато периодите на менструация спират и тя вече не може да има деца. Когато се говори за симптомите на менопаузата те често се отнасят до симптоми свързани с перименопаузата, времето на преход към менопауза.

Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормони това може да причини много различни симптоми, някои от които са много подобни на симптомите изпитвани от жена в менопауза или влизаща в нея.

Естроген и щитовидна жлеза

Някои симптоми на перименопаузата са подобни на тези при неактивна щитовидна жлеза. Проблемите с щитовидната жлеза са значително по-чести при жените особено когато са в детеродна възраст. Това може да се дължи на връзката между функцията на щитовидната жлеза и естрогена, основния полов хормон на жените.

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Thyroid Research, съобщава, че има „доказателства, че естрогенът може да има директни действия в човешките клетки на щитовидната жлеза.“ Във времето предхождащо менопаузата нивата на естроген спадат значително, което несъмнено би повлияло на функцията на щитовидната жлеза. Провеждат се още изследвания, за да се определи връзката.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА С ОТСТЪПКА ТУК!

Симптоми на неактивна щитовидна жлеза и менопауза

Понякога може да бъде трудно да се разграничат симптомите на неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) и менопауза, защото са много сходни.

Симптоми на менопаузата:

Симптоми на неактивна щитовидна жлеза:

Преходът към менопаузата често започва, когато една жена навърши 45 до 55 години. Заболяването на щитовидната жлеза може да започне на всяка възраст.

Свръхактивна щитовидна жлеза

Жените в менопаузална възраст също са в по-голяма степен да развият свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), но това състояние обаче е по-рядко срещано от неактивната щитовидна жлеза. Както при неактивна щитовидна жлеза свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до подобни симптоми на менопаузата, включително:

Други често срещани симптоми на хипертиреоидизъм включват:

Често срещаните лечения включват антитироидни лекарства, радиоактивна терапия на щитовидната жлеза и операция.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

3125

реклама

Коментариреклама


Свързани статии