Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво означават промените в трите основни физико-химични качества на урината

 
Какво означават промените в трите основни физико-химични качества на урината

Проверката на урината за промени в цвета, миризмата и консистенцията дава бърз поглед върху урологичното здраве. Здравословната урина варира в няколко нюанса на жълто с лека миризма в зависимост от нивото на хидратация. Необичайните промени в цвета или консистенцията могат да показват основен здравословен проблем.

Въпреки, че тези проблеми могат да бъдат временни може да са показателни за по-сериозен проблем в пикочните пътища, който изисква преглед от специалист. Затова е важно да проследявате често урината си за забележими промени.

Кои са потенциалните промени в урината, които трябва да се търсят? Какво означават и какво можете да направите, за да сте сигурни, че отделителната (пикочната) система е здрава като цяло?

1. Промени в цвета на урината. Важно е да се отбележи, че промените в цвета на урината са изключително чести и могат да бъдат причинени от няколко фактора. Най-често срещаните цветове, които може да забележите са нюанси на кафяво, червено или оранжево. Необичайни, но все още често срещани пигменти, които могат да се появят в урината включват синьо или зелено.

Червен/Кафяв цвят на урината. Червеният или кафяв оттенък в урината е често срещан симптом, който обикновено насочва към дехидратация или кръв в пикочните пътища наред с други причини.

Медицински причини

Урината с червен или кафяв цвят може да бъде причинена от редица медицински причини. Някои от най-честите включват:

Отравяне с олово или живак също могат да доведат до червена или кафява урина.

Хранителни причини

Някои често срещани храни, които могат временно да предизвикат червен или кафяв оттенък в урината:

Всяка храна или напитка съдържаща голямо количество изкуствени оцветители.

Причини от лекарства

Има много лекарства без рецепта и предписани лекарства, които също могат да причинят червена или кафява урина. Някои от най-известните лекарства включват:

Оранжев цвят на урината

Урината с оранжев цвят се наблюдава най-често след прием на лекарства за заболявания на уринарния гракт и изчезва след спиране на лечението. В резултат на това тези лекарства често изброяват обезцветяването на урината като симптом на опаковката.

Медицински причини

Дехидратацията и концентрацията на урина в пикочния мехур са често срещан източник на оранжево оцветена урина. Въпреки това по-сериозни състояния като чернодробна дисфункция и дисфункция на жлъчните пътища също могат да бъдат фактори.

Хранителни причини

Морковите и сокът от моркови са основните причинители на оранжев цвят на урината поради концентрирания бета каротин. Консумирането на значително голямо количество храна с високо съдържание на витамин С може също да създаде лек оранжев оттенък в урината.

Причини от лекарства

Някои химиотерапевтични лекарства също могат да произведат оранжева урина, но пациентите обикновено са предупредени за това предварително. Други често срещани лекарства, които могат да произвеждат урина с оранжев цвят, включват:

Зелен/син цвят на урината

Зеленият или син оттенък в урината може да бъде по-шокиращ от другите цветове изброени по-горе, но обикновено това не е причина за безпокойство. Като цяло зелена, синя или дори лилава следа в урината често се случва след прием на определени лекарства като популярни антиацидни лекарства като Бисмут субалицилат.

Медицински причини

Една сериозна причина за синя или зелена оцветена урина може да се дължи на наличието на бактерии Pseudomonas. Тази бактерия понякога може да се представи като инфекция на пикочните пътища, но не всички инфекции на пикочните пътища се причиняват от бактерии Pseudomonas.

Хранителни причини

Медицинските багрила използвани за специфични тестове на пикочния мехур и бъбреците могат да доведат до превръщането на урината в син или зелен цвят. Добавките с витамин В са друга често срещана причина за зелената урина. Синя или зелена урина също могат да бъдат причинени от лекарствата:

2. Промени в миризмите в урината

Почти винаги урината ще има лека миризма причинена от отпадъците филтрирани от тялото през бъбреците. В крайна сметка, ако миризмата продължава може да се наложи да проверите симптомите си с лекар.

Медицински причини

Дехидратацията може да предизвика силна миризма на амоняк в урината която обикновено може да бъде коригирана чрез рехидратация. Други често срещани причини за промени в миризмата в урината включват инфекция на пикочните пътища или чернодробна дисфункция.

При жените промените в миризмите могат да бъдат причинени конкретно от гъбична инфекция или възпаление в уретрата известно още като уретрит.

Хранителни причини

Повечето хора са наясно с ефекта от консумацията на аспержи върху миризмата на урина. Консумацията на брюкселско зеле, ананас, кафе и алкохол обаче може да има подобни ефекти.

3. Промени в консистенцията на урината

Консистенция на облачна урина

Ако забележите поява на помътняване на урината това може да сочи към инфекция. Този облачен или млечен вид понякога се причинява от излишък на бели кръвни клетки постъпващи в пикочната система.

Медицински причини

Инфекциите на пикочните пътища и камъни в бъбреците могат да причинят помътняване на урината. Мъжете може да забележат промяна в помътняването на урината при простатит, възпаление на простатната жлеза. В допълнение хламидията и гонореята са две полово предавани инфекции, които могат да предизвикат този симптом.

Консистенция на пенообразна урина

Пяната понякога се причинява от затруднено и с усилие уриниране при изпразване на пълен пикочен мехур. Пенестата урина може да бъде причинена и от излишния протеин, който не се филтрира от бъбреците и това може да означава бъбречно увреждане.

Медицински причини

Освен изпразването на пълен пикочен мехур пяната може да показва бъбречно заболяване или рядко състояние при мъжете наречено ретроградна еякулация където спермата се движи назад и навлиза в пикочния мехур вместо да еякулира през пениса.

Причини от лекарства

Освен това Феназопиридин  е често срещано лекарство за борба с инфекция на пикочните пътища, която може да причини промени в консистенцията на урината и да създаде пенеста консистенция.

Консистенция на мазна урина

Може да забележите мазен слой плаващ на повърхността на водата когато уринирате. Това може да бъде причинено от диета с ниско съдържание на въглехидрати и не е сериозно освен, ако не се появят други симптоми като коремна болка, кръв в урината или повръщане.

Причини от лекарства

Мазната урина може да бъде причинена от водоразтворими витамини, които не се абсорбират правилно и не се разтварят.

Кога да посетите лекар

Една от най-честите причини за промяна в урината се дължи на дехидратация. Опитайте да разрешите този проблем като опитате да изпиете няколко чаши вода и проверете дали урината се нормализира след няколко часа. Имайте предвид, че урината трябва да е с леко жълт цвят и фината миризма е напълно нормална.

Ако симптомите не се подобряват, изпитвате затруднения с уринирането или изпитвате силна болка насрочете среща с уролог, за да обсъдите  и уточните допълнително  симптомите.

https://urologyspecialistsnc.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

265

реклама

Коментариреклама


Свързани статии