Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво знаеш за Хипохондрията? Направи си тест!

 
Какво знаеш за Хипохондрията? Направи си тест!

Хипохондрията е вид соматично разстройство характеризиращо се с  убеждението, че пациентите имат едно или няколко сериозни медицински заболявания.

Хипохондрия и статистика за нея

Много хора в САЩ се фокусират върху здравето си. Когато те са обсебени от него, това вече е хипохондрия.

Според статистиката, около 9% от населението има опит с хипохондрията по някакъв начин. 

В друго изследване, при 10 до 20 на сто от изследвани здрави хора е установено, че са преживели някаква форма на заболяването. За разлика от тях 45 на сто от хората без никакво психиатрично разстройство имат някакъв вид неоснователна тревожност за заразяване с болест.

И мъжете, и жените я изпитват еднакво. Състоянието започва във всяка възраст, но е по-вероятно да се развие в началото на зрелостта. Що се отнася до статистиката, най-малко 1/3 от хората с хипохондрия изпитват "значително подобрение" на тяхното състояние, след получаване на лечение за това заболяване.

Според статистиката, хипохондрията причинява $ 20 милиарда в ненужни медицински прегледи и процедури в САЩ всяка година.

Хипохондриците избират най-сериозната, но често малко вероятна, причина за техните симптоми. Главоболието не е мигрена или стрес,  а тумор в мозъка, болката в гърдите е вероятно инфаркт, и така нататък. Те са склонни да имат убеждения като: "Нормално е да се чувстват напълно добре през цялото време", "A физическия симптом е знак, че нещо сериозно не е наред", "Можете да бъдете 100% сигурни, че сте напълно добре" и "Лекарите често пропускат да диагностицират рак".

Видът на проблемите докладвани в културно отношение са променливи:французите имат проблеми с черния дроб, докато в Германия с корема. В едно проучване, сравняващо депресията в Китай и Америка установили, че китайците, изразяват по-голяма част от физическите симптоми в сравнение с американските пациенти и рядко допускат, че тези симптоми произтичат от депресия, дори когато симптомите изчезнат след прием на антидепресанти.

Хипохондрия може да включва сексуални оплаквания, кожни проблеми, болки в гърба, безсъние, страх от халитоза и телесни миризми и, най-малко в един случай, дълбокия хипохондричен страх, че ще станете хипохондрик. По-голямата част от оплакванията са за болка и повече от 70% се появят в лявата страна на тялото. 

Тест за хипохондрия

Уайтли Индексът е широко използван тест, за наличие на хипохондрията. Както при всички тестове резултатът трябва да се тълкува предпазливо. 
 По-долу е даден списък на въпроси за вашето здраве. За всеки един, моля оградете номера, сочещ колко това е вярно за вас.
 
1 = Ни най-малко
2 = Малко
3 = Умерено
4 = Малко повече
5 = Много

1: Притеснявате ли се много за вашето здраве?
2: Смятате ли, че има нещо сериозно, което не е наред с тялото ви?
3: Трудно ли е за вас да забравите за себе си и  да мислите за всякакви други неща, но не и за болести?
4: Ако се почувствате зле и някой ви каже, че търсите внимание, ще се ядосате ли?
5: Намирате ли, че сте наясно с всички неща, които се случват в тялото ви?
6: Често ли имате болки на различни места  в тялото?
7: Страхувате ли се от болести?
8: Според вас, повече ли се притеснявате за здравето си от другите хора?
9: Имате ли чувството, че хората се отнасят достатъчно сериозно към вашите заболявания?
10: Трудно ли е за вас да вярвате на лекаря, когато той / тя ви казва, че сте здрав?
11: Често ли се притеснявате за възможността, че имате сериозно заболяване?
12: Ако чуете за някаква болест (по радиото, телевизията, от вестник, или от някой ваш познат), започвате ли да мислите, че и вие сте болен от нея?
13: Милите ли, че сте притеснявани от много различни симптоми?
14: Мислите ли, че имате симптомите на много сериозна болест?

Резултатът от индекса се изчислява чрез сумиране на отговорите на всеки въпрос. Колкото по-висока оценка имате, толкова хипохондрията е по-силна. Здрави хора без здравни притеснения обикновено имат резултат от 21 +/- 7 (14-28). Пациенти с болестта е установено, че имат оценка около 44 +/- 11 (32-55). Тези цифри са само указания, за да ви помогнат да разберете дали имате хипохондрия. Ако резултатът ви е висока ние Ви предлагаме да говорите с Вашия лекар за това - той може да ви посъветва къде да намерите помощ.
 
Забележете, че ако сте депресирани също може да получите висок резултат, и вашите хипохондрични идеи биха могли да са в резултат от Вашата депресия. Същото важи и ако имате специфично или общо тревожно разстройство. И в двата случая можете да говорите с Вашия лекар за това.

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

20236

реклама

Коментариреклама


Свързани статии