Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са причините за болка в костите

 
Кои са причините за болка в костите

Определението за костна болка е болка, болезненост или друг дискомфорт в костта. Болката в костите е един от най-честите симптоми на рак на костите, така че не трябва да се пренебрегва.

Най-значимата причина за болки в костите е ракът на костите. Това заболяване е най-вероятно да се появи в дългите кости на горната част на ръцете или краката, но може да засегне всяка кост. Когато раковите клетки произхождат от самата кост това се нарича първичен рак на костите. Болката причинена от рак на костите може да има следните симптоми:

Кога да посетите лекар

Препоръчва се посещение на лекар, ако болката в костите е силна и трайна. Би било разумно да посетите лекар, ако симптомите включват:

Трябва също така да се посети лекар, ако се получи подуване или зачервяване върху или около болезнена кост или ако имат костни фрактури след леки наранявания.

Какви са другите потенциални причини?

Има много други възможни причини за костна болка:

Други симптоми 

В допълнение към костната болка възможните симптоми на рак на костите са:

По-рядко срещаните симптоми могат също да включват:

Треската и умората са по-рядко срещани симптоми на болка в костите.

 

Възможности за лечение на рак на костите

Лечението има за цел да облекчи болката, да възстанови евентуални фрактури и да предотврати или забави допълнителни костни усложнения. Има различни подходи за лечение на рак на костите в зависимост от неговия тип и доколко той се е разпространил в тялото:

Хирургия: Включва премахване на раковата част на костта. Където е възможно хирургът ще възстанови костта след операцията, но понякога се налага да ампутира част от костта.

Химиотерапия: Лечение на рак, което използва лекарства за унищожаване на злокачествените клетки и тъкани.

Радиотерапия: Лечение на рак, което използва лъчение за унищожаване на раковите клетки.

Мифамуртид: Лекарство, използвано за лечение на остеосарком, специфичен вид рак на костите. Това лечение стимулира имунната система на организма да атакува и убива раковите клетки.

Други възможности за лечение

Лечението, което може да включва антибиотици и болкоуспокояващи ще се определи от лекарска диагноза. Лечението на неракови болки в костите зависи до голяма степен от причината за болката.

Диагнозата на лекаря ще определи лечението, което може да се състои от:

Перспективите за рак на костите може да са различни в зависимост от:

Първичният рак на костите е рядък. Според Американското общество за борба с рака около 3500 души са получили диагноза първичен рак на костите през 2019 г., което представлява 0,2% от всички видове рак. Ако ракът не се е разпространил и пациентът е в добро здраве лечението ще бъде по-лесно и перспективите ще бъдат по-добри. 

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

3197

реклама

Коментариреклама


Свързани статии