Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са причините за лоша циркулация в ръцете

 
Кои са причините за лоша циркулация в ръцете

Лошото кръвообращение възниква когато има намален приток на кръв към определена част от тялото. Лошата циркулация на кръвта в ръцете може да е резултат от здравословно състояние или някои аспекти от начина на живот.

Сърцето бие, за да изпомпва кръвта по цялото тяло. Кръвта пренася основни хранителни вещества и енергия в клетките в цялото тяло включително кислород.

Кръвоносната система включва сърцето и кръвоносните съдове, които са отговорни за пренасянето на кръвта в цялото тяло. Лошата циркулация възниква при нарушение на този процес на достатъчно кръвоснабдяване в някои части на тялото.

Признаци и симптоми

Признаците и симптомите на лошо кръвообращение в ръцете включват:

Цвят: Ноктите изглеждат бледи или имат син оттенък.

Температура: Пръстите и ръцете се чувстват студени на допир.

Подуване: Ръцете могат да се подуят и да са болезнени.

Изтръпване или сковаване: Пръстите може да почувстват изтръпване или да са сковани.

Проблем с кръвоснабдяването: Постъпването на кръвта по кръвоносните съдове може да отнеме повече време. Например след изстискване на пръст може да отнеме повече от 3 секунди, за да се напълни отново с кръв.

Подвижност: Човек може да изпитва известни затруднения с движението на пръстите.

Болка: Силната болка в ръцете и пръстите може да сигнализира за лош кръвен поток.

Причини

Проблемите с кръвоносната система са често срещани.  Има много възможни причини, които могат да доведат до лошо кръвообращение в ръцете:

Атеросклероза. Натрупване на мастни вещества в артериите което ограничава притока на кръв в тялото. Атеросклерозата често не причинява симптоми докато не стане състояние изистващо спешна медицинска помощ, като инфаркт или инсулт. Симптомите на атеросклероза обаче могат да включват:

Лечението на атеросклероза може да включва комбинация от лекарства и промени в начина на живот. Лекарите могат да препоръчат достигане или поддържане на умерено тегло или упражнения редовно. Могат също да предписват статини за понижаване на холестерола.

Анемия. Анемията е често срещано разстройство на кръвта. Това се случва когато няма достатъчно червени кръвни клетки или когато те не функционират добре. Червените кръвни клетки обикновено пренасят кислород в тялото. Симптомите на анемия включват:

Лечението на анемията зависи от нейния тип. Лекарите могат да препоръчат добавки с желязо и диетични промени. Понякога може да се наложи лечение на основно състояние, което причинява анемия. Някои видове анемия изискват кръвопреливане или постоянна употреба на лекарства.

Болест на Рейно (синдром на Рейно). Болестта на Рейно е рядко състояние което причинява стеснени кръвоносни съдове. Симптомите понякога се появяват в отговор на ниски температури или стрес и включват:

Епизодите на стеснени кръвоносни съдове могат да продължат минути или часове и да се различават по честота. Лекарите могат да предложат някои стратегии за облекчаване на симптомите на болестта на Рейно като практикуване на управление на стреса и избягване на настинка. Ако симптомите са тежки лекарят може да препоръча лекарства или операция.

Пушене. Пушенето може да увеличи риска от периферна артериална болест, състояние произтичащо от стесняване на артериите причинено от натрупване на плака. Това може да доведе до ампутации.

Пушенето може също да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци тъй като прави кръвта по-лепкава и по-податлива на съсирване. Отказът от пушенето ще намали тези рискове. Човек може да изпита симптоми на отнемане при отказване от тютюнопушенето. Има редица стратегии за отказване от тютюнопушенето включително различните методи като използва лекарства отпускани по лекарско предписание,никотин заместващи пластири или таблетки за смучене.

Диагноза

Ако човек има лоша циркулация на ръцете редовно, лекарят ще попита за симптомите и ще извърши физически преглед. Може да измери температурата и да оцени външния вид на ръцете и пръстите. Също да провери дали има болка или изтръпване в засегнатата област.

Тестовете, които могат да помогнат на лекарите да проверят как функционира кръвоносната система включват:

Лекарят може също да използва тестове, за да провери за специфични основни състояния. Например тест за стимулиране на студа, за да се провери за болест на Рейно.

Как да подобрим кръвообращението

Грижата за сърцето и кръвоносните съдове може да помогне за подобряване на циркулацията. Съветите за общо здраве на сърцето включват:

Кога да се свържете с лекар

Симптомите на лошо кръвообращение в ръцете могат да се появят временно и не винаги показват здравословно състояние. Например ниските температури могат да причинят лоши симптоми на кръвообращението включително изтръпване и бледи пръсти.

Когато тези симптоми се появяват системно това може да е признак за основно състояние. Трябва да се потърси съвет от лекар, ако симптомите на лошо кръвообращение в ръцете се случват често без видима причина.

Внезапните симптоми, които могат да показват спешна медицинска помощ и нужда от незабавна медицинска помощ включват:

Лошият кръвен поток в ръцете може да доведе до студени, вцепенени и болезнени пръсти. В зависимост от причината могат да се появят и други симптоми.

Диетични промени и редовни упражнения могат да подобрят кръвообращението на човек на всяка възраст.

Ако симптомите продължават без видима причина, човек трябва да се свърже с лекар, за да може той да диагностицира и да започне лечение за всички основни състояния причиняващи лоша циркулация.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

174

реклама

Коментариреклама


Свързани статии