Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - скрининг тест за изследване на лумбалния дял на гръбначния стълб

 
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - скрининг тест за изследване на лумбалния дял на гръбначния стълб

Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР) е неинвазивен тест за образна диагностика който използва радиовълни и магнитно поле за получаване на подробни изображения на вътрешността на тялото. Лекарите могат да използват тези изображения, за да изследват долната част на гръбначния стълб или лумбалната област и околните тъкани.

Технологията е безопасна тъй като не използва йонизиращо лъчение което може да убие или увреди клетките и пациентът не може да усети магнитното поле или радиовълните. Въпреки това може да има някои обстоятелства които трябва да имате предвид.

Диагностика с ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стълб

ЯМР на лумбалния дял от гръбначния стълб е неинвазивна процедура която лекарите използват за:

Според Американската академия на семейните лекари (AAFP) болката в кръста е една от най - честите причини за амбулаторни посещения в болници, клиники или други здравни заведения.

Медицински специалисти извършват ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стълб по различни причини. Ако някой изпитва болка в долната част на гърба лекарят може да препоръча ЯМР сканиране, за да помогне за диагностицирането на източника на болката. Основните причини поради които лекарят ще препоръча ЯМР е да се изследва:

Болка в долната част на гърба: Това може да е резултат от мускулно напрежение, увреждане на ставите или други причини.

Ишиас: Остра болка в резултат от дразнене на нервни окончания, вероятно поради възпаление или структурни промени.

Накуцване: Може да доведе до проблеми с подвижността и тъпа болка или болки в долните крайници. Болката в долните крйнини (клаудикация) може да бъде съдова засягаща кръвоносните съдове или неврогенна включваща нервите.

Лекарят може също да назначи ЯМР на лумбалния дял на гръбнака за пациент на който предстои да се подложи на операция на гръбнака. В този случай хирургичният екип използва резултатите за да помогнат при планирането на операцията.

ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стълб е мощен диагностичен инструмент който лекарите използват за:

Обикновено не се извършва ЯМР на лумбалния дял на гръбнака през първите 6 седмици когато пациент изпитва болка освен, ако има:

Причината за забавяне на ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стъллб е, че повечето случаи на болки в гърба отзвучават в рамките на няколко седмици. Дисковата херния обикновено се резорбира в рамките на 8 седмици. Извършването на ЯМР твърде рано може да доведе до ненужни разходи и безпокойство.

Какво може да показват резултатите

ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стълб може да покаже причината поради която се изпитва болка в гърба, краката или друг вид болка. Може да показва признаци на:

Трябва да се отбележи, че нито една диагностична технология не е напълно надеждна въпреки, че някои проучвания предполагат до 100% успеваемост за ЯМР на лумбалния дял за откриване на дискова херния.

След ЯМР пациент може да се нуждае от допълнителни тестове. Освен това има възможност за фалшиво положителен резултат когато сканирането предполага, че проблемът е налице когато не е такъв.

Колко време отнема и кога да се очакват резултатите?

Сканирането с ЯМР обикновено отнема 15-90 минути. Това ще зависи от това коя област от тялото се сканиране и какви изображения прави. Пациентът обикновено е свободен да се прибере вкъщи след сканирането с ЯМР и да продължи с ежедневната си рутина.

Ако се приема успокоително средство което да помогне за отпускане по време на процедурата може да се наложи някой да вземе пациента от болницата или клиниката.

След прегледа рентгенолог интерпретира резултатите и ще напише доклад който да изпрати на лекаря. След това лекарят споделя резултатите с пациента. Резултатите от ЯМР ще се добавят към медицинското досие на пациента. Резултатите от ЯМР може да се очакват в рамките на 1 седмица въпреки, че това може да варира.

Как да се подготвим

Преди ЯМР обикновено може да се яде, пие и приемат лекарства както обикновено освен, ако лекарят не е препоръчал нещо друго специфично. Въпреки това е важно пациентът трябва да информира лекаря:

Металните предмети могат да повлияят на безопасността и ефективността на ЯМР сканиране. Преди да започне изследването техникът на ЯМР ще помоли пациента да премахне всички метални предмети които носи:

Пациентът облича болнична рокля. Техникът може също да поиска да се попълни медицински въпросник и да се подпише формуляр за съгласие.

ЯМР включва лягане в тунел без прозорци за продължителен период от време и следователно хората които изпитват клаустрофобия могат да намерят процедурата за неудобна или дори плашеща. Ако случаят е такъв лекарят може да предпише лекарство против тревожност или успокоително, за да помогне на пациента да се отпусне по време на сканирането.

По време на ЯМР

Радиолог или техник на ЯМР ще помоли пациента да легне на маса която се плъзга в отвора на машината. Ако техник извършва ЯМР той ще го направи под ръководството на рентгенолог който е специалист по рентгенови лъчи и радиационни процеси. Те ще поддържат вербален контакт с пациента чрез микрофон.

Конттарстно вещество

Понякога се използва контрастно вещество наречено гадолиний за по - ясно изображение. Инжектира се преди сканирането чрез абокат във вена на ръката.

Как работи ЯМР по време на сканиране

Машината за ЯМР използва силно магнитно поле което подравнява и стимулира частиците наречени протони в тялото принуждавайки ги да се въртят извън подравняването.

Когато техникът спре магнитното поле протоните започват да се въртят по обичайния си начин. Докато правят това те отделят енергия която машината за ЯМР открива. Машината за ЯМР записва тази информация и компютър обработва данните, за да създаде подробно изображение на областта на тялото.

Други съвети

Друго което можете да очаквате:

Рискове от ЯМР сканиране

Въпреки, че лекарите смятат, че ЯМР сканирането е безопасна процедура има някои опасения за безопасността които трябва да се имат в предвид.

Силното магнитно поле вътре в машината ще привлече метални предмети като бижута. Ако тези обекти са твърде близо до скенера магнитното поле може да ги накара да се движат със скорост. Това може да повреди скенера или дори да нарани пациента. Ето защо е важно да се отстранят всички метални предмети преди да започне изследването.

Съществуват рискове за хора които имат метални импланти като пейсмейкъри или хирургически имплантирани щифтове. Отново тъй като машината за ЯМР излъчва силно магнитно поле това може да доведе до движение на метални импланти в тялото.

Въпреки това наличието на метален имплант не винаги пречи на човек да направи ЯМР сканиране. Лекарите ще преценят риска при всеки индивидуално.

Поради силата на магнитното поле ЯМР машината може да създаде повтарящ се почукващ или ударен шум. Това може да повлияе неблагоприятно на слуха на човек, ако не носи подходяща защита за ушите.

Страничните ефекти от ЯМР сканирането са редки, но могат да се случат. Някои странични ефекти от ЯМР включват:

В редки случаи хората могат да получат странични ефекти от контрастното вещество като:

Според Американския колеж по радиология е малко вероятно контрастното вещество да причини вреда на кърмачето. Всеки който има притеснения трябва да потърси напътствия от лекар.

Процедурата е безболезнена и има много малко странични ефекти или рискове.

ЯМР на лумбалния дял на гръбначния стълб е амбулаторна процедура така, че пациентът е свободен да напусне болницата или клиниката след прегледа.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

375

реклама

Коментариреклама


Свързани статии