Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Задържане на урина. Симптоми, причини и лечение

 
Задържане на урина. Симптоми, причини и лечение

Имате проблем с уринирането? Може да имате задържане на урина. Задържането на урина е състояние при което има усилие да се изпразни пикочния мехур. Ако страдате от задържане на урина може да не успеете да изпразните напълно пикочния си мехур или изобщо да не можете да започнете да уринирате.

Кои са симптомите и причините за задържане на урина?

Кои са начините да се намали вероятността от развитие на състоянието?

Възможностите за медицинско лечение и средства за овладяване на задържане на урина могат да Ви помогнат да намерите облекчение.

Симптоми на задържане на урина

Симптомите се различават в зависимост от това дали имате остро или хронично задържане на урина.

Острото задържане на урина е внезапната невъзможност за уриниране, въпреки че има пълен пикочен мехур и това е спешно състояние на медицинска помощ което трябва да бъде лекувано незабавно. Симптомите на остро задържане на урина включват:

Хроничното задържане на урина се развива постепенно. Обикновено хората с тази форма на задържане на урина могат да уринират, но не могат напълно да изпразнят цялата урина от пикочния си мехур. Симптомите на на хронично задържане на урина включват:

Причини за задържане на урина

Блокиране в уретрата

За да уринирате всички части на пикочните пътища трябва да работят правилно. Всичко което блокира потока на урината може да причини задържане на урина.

При мъжете уретрата може да бъде блокирана от увеличена простата което е често срещано състояние за по-възрастните мъже.

Блокадите могат да бъдат причинени и от състояния като:

Слаби мускули на пикочния мехур

Пикочният мехур е мускул с форма на балон с функция да се разтяга докато се пълни и свива при изпразване. Следователно слабите мускули на пикочния мехур са често срещана причина за задържане на урина, тъй като те може да не се свиват с достатъчно сила, за да изпразнят напълно пикочния мехур.

Бременност, раждане и остаряване са фактори, които могат да отслабят мускулите на пикочния мехур.

Медицински процедури

Макар и само временно хората често развиват задържане на урина след операция. Повечето операции изискват анестезия която пречи да почувствате нужда от уриниране, въпреки че имате пълен пикочен мехур. Освен това процедури като заместване на тазобедрената става, ректална хирургия и операция за отстраняване на хемороиди могат да причинят задържане на урина.

Лекарства

Някои лекарства пречат на нервните сигнали към пикочния мехур или уретрата което може да причини задържане на урина. Лекарствата с тези странични ефекти включват:

Ако използвате някое от тези лекарства спрете да ги използвате и проверете дали способността Ви за уриниране се подобрява.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Задържане на пикочния мехур

Имали ли сте нужда от уриниране за дълго време само за да установите, че урината е слаба или изобщо не можете да отидете до тоалетната? Често държим пикочния си мехур пълен когато не е удобна да се използва тоалетна. Това обаче причинява подуване на пикочния мехур и може да доведе до задържане на урина. Не чакайте, използвайте тоалетната винаги когато почувствате желание да я посетите.

Как да управлявате или предотвратявате леко задържане на урина?

Задържането на урина не винаги може да бъде предотвратено, но тези стъпки могат да помогнат да намалите вероятността за развитие на състоянието, както и да управлявате симптомите, ако се появят.

Физиотерапия

Физикалната терапия е едно от най-неинвазивните средства за задържане на урина, от които могат да се възползват както мъжете така и жените. Упражненията за тазово дъно, известни още като упражнения на Кeгел са ефективен начин за укрепване на мускулите на тазовото дъно, което може да подобри функцията на пикочния мехур и да помогне за предотвратяване на задържане на урина.

Тренирайте и укрепвайте пикочния мехур

Възможно е да тренирате пикочния мехур. Уринирането в точно определено време може да помогне за предотвратяване на прекалено пълнота на пикочния мехур.

За да сте сигурни, че пикочният мехур е напълно празен друга техника за обучение на пикочния мехур е да изчакате кратко време след уриниране преди да опитате да отидете отново.

Когато използвате тоалетната също е полезно да отделите допълнително време за отпускане на мускулите и изпразване на пикочния мехур.

Приемайте лекарства както са по предписание

Увеличената простата е честа причина за задържане на урина. Ако в момента приемате лекарства за простата важно е да приемате това лекарство редовно, както е предписано от Вашия лекар, за да предотвратите задържане на урина.

Освен това препоръчваме да се избягват някои лекарства, които могат да доведат до задържане на урина като деконгестанти и противовъзпалителни лекарства.

Променете диетата си

Запекът е друга причина за задържане на урина, която може да бъде предотвратена чрез прости промени в диетата и начина на живот.

Включването на достатъчно фибри, пиенето на много вода и редовното физическо натоварване могат да помогнат за намаляване на вероятността за развитие на задържане на урина.

Вземете топла вана

Ако Вашият основен симптом е слаб поток от урина тогава релаксирането на мускулите на долните пикочни пътища или мускулите на тазовото дъно може да бъде просто средство за задържане на урина.

В допълнение към физическата терапия топлата баня е добър начин за отпускане на мускулите и подпомагане на уринирането.

Кога да посетите лекар специалист

Незабавно потърсете спешна помощ, ако не можете да уринирате или изпитвате силна болка в долната част на корема. Това са симптоми на остро задържане на урина, което е много сериозно и може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува възможно най-скоро.

Ако изпитвате други симптоми на задържане на урина все още е важно да говорите с вашия лекар, тъй като хроничното задържане на урина също може да причини сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.

За лечение на остро задържане на урина урологът ще изпразни пикочния мехур като постави катетър в уретрата. Премахването на урината от пикочния мехур ще осигури незабавно облекчение и ще помогне да се предотврати увреждането на пикочния мехур и бъбреците.

При хронично задържане на урина урологът ще оцени симптомите и ще предложи лечение в зависимост от това което причинява задържането на урина. Някои лечения, които лекарят може да препоръча включват:

Вашият специалист по урология ще Ви помогне

Трудното уриниране е неудобно и неприятно преживяване. Въпреки, че средствата за задържане на урина са добра практика за предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми невъзможността за уриниране е спешна медицинска помощ която изисква незабавно внимание.

Управлението на леки симптоми на задържане на урина е възможно, но винаги е най-добре да се обърнете към специалист по урология за професионално мнение, за да научите за традиционните възможности за лечение. 

https://urologyspecialistsnc.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

422

реклама

Коментариреклама


Свързани статии